top of page
specialisaties-5.jpg

Osteopathie

Algemene osteopathie

Osteopathie is een behandelvorm waarbij met manuele technieken klachten worden verholpen door de natuurlijke lichaamsfuncties en het evenwicht in het menselijk lichaam te herstellen. Hierin vormt het lichaam een functionele eenheid, waarbij problemen in één deel van het lichaam het totale lichaam als geheel beïnvloeden. Diverse opbouwprocessen en regelmechanismen in het lichaam hebben als doel om de gezondheid te handhaven en waar nodig te herstellen. De osteopaat probeert deze processen te stimuleren door het lichaam weer in beweging te brengen door de vastzittende weefsels die de klachten veroorzaken te ontspannen, versoepelen en los te maken. Op deze manier wordt een optimale doorbloeding en zenuwfunctie gewaarborgd.

Concreet wordt het evenwicht in het menselijk lichaam gehandhaafd door drie verschillende systemen: het bewegingsapparaat (het pariëtale), het orgaansysteem (het viscerale) en het zogenoemde cranio-sacrale systeem (hersenzenuwen, schedel en heiligbeen).

Het bewegingsapparaat verwijst naar onze botten, gewrichten en spieren die ons als mens staande houden. Het visceraal systeem zijn al onze organen die omgeven zijn door vliezen (fascia), die op hun beurt weer verbonden zijn met andere structuren in het lichaam. Het cranio-sacrale systeem zijn de botten in onze schedel, het ruggenmergvlies, de hersenvochtcirculatie en de wervelkolom.

De rol van de osteopaat bestaat erin om via deze drie systemen de oorzaak van de klachten op te sporen en te behandelen. Op deze manier wordt het zelf-genezend vermogen van het lichaam zo optimaal mogelijk gestimuleerd.

specialisaties_-12.jpg
specialisaties_-105_edited.jpg
specialisaties_-106.jpg
specialisaties_-104.jpg

Baby-osteopathie

Geboren worden is een hele belevenis. Er zijn de krachtige weeën, de doorgang door het geboortekanaal of de keizersnede, de druk op de schedel van je baby, enz. Deze gebeurtenissen hebben een invloed op het lichaam van je baby en kunnen onder meer voor spanningen ter hoogte van de schedel of wervelkolom zorgen.

Baby-osteopathie is een specialisatie binnen de osteopathie die zich specifiek op baby’s en heel jonge kinderen richt. Dankzij een geheel van extra zachte manuele technieken op het hoofdje, de wervelkolom, het buikje of het stuitje worden verschillende klachten doeltreffend aangepakt.

Enkele voorbeelden waarmee je bij een osteopaat terecht kan zijn: reflux bij baby’s, een huilbaby, asymmetrie van het hoofdje, een voorkeurshouding, slaapproblemen, krampjes, koliek, buikpijn of andere spijsverteringsproblemen,….

specialisaties-4_edited.jpg
specialisaties-6.jpg
osteo3.jpg
bottom of page