Vestibulaire revalidatie
Vestibulaire revalidatie richt zich voornamelijk op het behandelen van klachten die ontstaan door een dysbalans tussen de 3 systemen die voor ons evenwicht zorgen. Veel voorkomende klachten zijn duizeligheid, een instabiel gevoel, een onregelmatig gangpatroon, misselijkheid, onduidelijk beeld bij hoofdbewegingen… Samen met een arts wordt gezocht naar de oorzaak van de klachten en wordt een mogelijke diagnose gesteld.
De 3 systemen die voor ons evenwicht zorgen zijn:
-
Het visueel systeem: de ogen
-
Het vestibulaire systeem: het evenwichtsorgaan
-
De proprioceptie: sensoren in de spieren die zorgen voor informatie over de houding en beweging
Wanneer het probleem zich bevindt in een van deze systemen (bij evenwichtsproblemen is dit meestal het vestibulaire systeem) moeten de andere systemen bijspringen om het algemene evenwicht te bewaren. Bij vestibulaire revalidatie worden deze 3 systemen uitgedaagd en willen we voornamelijk het evenwichtsorgaan verbeteren. Indien verbetering slechts beperkt mogelijk is, leren we compenseren. De hersenen spelen hierbij een belangrijke rol. Om de hersenen te trainen zijn oefeningen nodig. Hierbij geldt: hoe vaker men oefent, hoe beter.
Aan de hand van vestibulaire kinesitherapie trachten we duizeligheid te verminderen en het evenwicht te verbeteren, waardoor vallen zo veel mogelijk voorkomen wordt, angst vermindert en de mobiliteit verhoogt.
Mogelijke behandelindicaties:
-
Uitval van 1 of beide evenwichtsorganen
-
BPPV, benigne paroxysmale positie vertigo
-
Ziekte van ménière
-
Neuritis vestibularis
-
…